De Zaanse Schans zal nooit meer het zelfde zijn zonder haar ijscoman. 

Sommige smaakmakers zijn onvervangbaar. Gennaro Laccarino, de ijscoman van de Zaanse Schans is op 10-04-2021 op 77 jarige leeftijd overleden. De Italiaanse Laccarino kwam in 1970 naar Nederland. Met een vriend in een auto: hij moest mee, want hij was degene met een rijbewijs. Op de Amsterdamse Dam zag hij een man met een ijskar. De man schudde met een hoop munten in zijn zak en zijn interesse was gewekt. Hij leerde het vak van Mario Nannolo uit Zaandijk, en begon vrij snel voor zichzelf. Hij trok met een ijsfietskar door de wijken. 

Wel koos Gennaro voor een trommel waar andere ijsprofs gebruikmaakten van een bel. Toen in Zaandijk Elly Kluft voor 10 cent een ijsje kocht smolt hij. En zij gelukkig ook. Ze trouwden en kregen twee kinderen, Giovanna en Jacob Gigino.  Vanaf 1975 werd hij een vaste waarde op de Zaanse Schans. Eerst met de fietskar, later met zijn Piaggio Ape 50 Vespa. Hij bouwde het voertuigje hoogstpersoonlijk om tot ijskar. Met vlaggen (de Nederlandse en de Italiaanse), slingers, nepfruit, en krantenknipsels en foto’s, onder meer van zijn ontmoeting met onze koning en koningin. De Schans en haar bezoekers waren zijn leven en daar hoorden de eenden bij: die wisten niet hoe snel ze zich bij hem moesten melden als hij aan kwam rijden. 

Vorig jaar had hij eigenlijk zijn 50-jarige ijscomannen jubileum willen vieren, maar daar stak corona een stokje voor. Eerder al werd door de gemeente aangegeven dat er voor zijn kar geen plek was op de Schans. Een Italiaan past immers niet in de 1850-beleving die ineens leidend was. Dit zelfs terwijl hij er al zat toen de Schans nog amper toeristen trok. 

De herinnering aan de Italiaanse ijscoman is vastgelegd op foto’s en filmpjes van mensen uit alle landen van over de hele wereld. En hij zit in ontelbare harten. Gennaro Laccarino koos voor de Zaan, en hij kleurde haar. Met het overlijden van Gennaro is een toeristisch stukje Zaanse Schans verdwenen. Had heerlijk ijs en was een geweldige grappige man… Rust zacht…