01 - Beeldje

Vaartdijk 25


02 - Gewaarwording

Voor Dorpsstraat 382 Ron van de Ven (1956), 1997, beschilderd aluminium, ca.  2 meter. Een monument voor de beroemde 17e-eeuwse schilder Pieter Saenredam, dat is waar je hier naar kijkt. Pieter Saenredam is in Assendelft geboren. Hij is vooral bekend om zijn schilderijen van kerkinterieurs. Daarom moest er een gedenkbeeld voor hem worden opgericht, vond men. Drie kunstenaars kregen opdracht een ontwerp te maken en Ron van de Ven werd uitgekozen om zijn beeld in het echt te maken. Het is geen herkenbaar portret dat je ziet; geen standbeeld van een man met kwast en palet. Het is een abstract beeld. Een half open trechter met twee platen als benen. Helder licht valt van bovenin. De huid is gelig/wittig. Een beetje gevlekt. Van aluminium. Een afgietsel van een model dat de kunstenaar eerst op ware grootte heeft gemaakt. Niet direct herkenbaar en moeilijk om er een naam aan te geven. Is het een kerkpilaar, een preekstoel, een biechthokje. Of een plekje om je in terug te trekken en de wereld voorbij te zien trekken? In ieder geval heeft de kunstenaar zich flink in de geschiedenis verdiept voordat hij met dit beeld kwam. Dé oplossing van zijn probleem: ‘Hoe moet een monument voor Pieter Saenredam eruit zien.’ Zó dus, volgens Ron.


03 - Elementen

Beemsterstraat

Festina Lente

Vier Elementen

Wille Boudewijn  -1997 - 1997

04 - Het Schip

Dorpsstraat 570


05 - Ruggengraat

Dorpsstraat voor de St. Odulphuskerk:

Ook Assendelft heeft een monument om de bevrijding te gedenken.

Roestvrij staal op hardstenen voetplaat, ca.3 meter.

01 - Voor meer informatie zie de pagina oorlogsmonumenten.


06 - Kunstwerk

Praktijkschool "De Brug" Saenredamstraat 39. Op verzoek van de directie en administratie hebben zeven leerlingen van de schilderkring in weer en wind gewerkt aan het tot stand komen van dit kunstwerk. Ze keken uit op een eenvoudige carport / containerruimte en zijn daarom heel blij met dit resultaat. Dinsdag 20 juni 2017 legden zij de laatste hand aan dit kunstwerk.


7 - Omgevingskunst

Noorderveenweg / Parkrijklaan:  ( Het Mannetje) - 2001, Frans kalkzandsteen, ca. 4 meter, Kees Verschuren is geen beeldhouwer maar beeldbouwer. Hij maakt beelden die je niet alleen aan de buitenkant moet zien maar waar je doorheen kunt lopen. Gangenstelsels van sloophout, tempels van graniet. Waarbij het niet alleen gaat om het mooie, maar juist ook het gevoel dat je krijgt als je door zijn beeld loopt.