01 - Beeldje

Vaartdijk 25


02 - Gewaarwording

Voor Dorpsstraat 382 Ron van de Ven (1956), 1997, beschilderd aluminium, ca.  2 meter. Een monument voor de beroemde 17e-eeuwse schilder Pieter Saenredam, dat is waar je hier naar kijkt. Pieter Saenredam is in Assendelft geboren. Hij is vooral bekend om zijn schilderijen van kerkinterieurs. Daarom moest er een gedenkbeeld voor hem worden opgericht, vond men. Drie kunstenaars kregen opdracht een ontwerp te maken en Ron van de Ven werd uitgekozen om zijn beeld in het echt te maken. Het is geen herkenbaar portret dat je ziet; geen standbeeld van een man met kwast en palet. Het is een abstract beeld. Een half open trechter met twee platen als benen. Helder licht valt van bovenin. De huid is gelig/wittig. Een beetje gevlekt. Van aluminium. Een afgietsel van een model dat de kunstenaar eerst op ware grootte heeft gemaakt. Niet direct herkenbaar en moeilijk om er een naam aan te geven. Is het een kerkpilaar, een preekstoel, een biechthokje. Of een plekje om je in terug te trekken en de wereld voorbij te zien trekken? In ieder geval heeft de kunstenaar zich flink in de geschiedenis verdiept voordat hij met dit beeld kwam. Dé oplossing van zijn probleem: ‘Hoe moet een monument voor Pieter Saenredam eruit zien.’ Zó dus, volgens Ron.


03 - Elementen

Beemsterstraat

Festina Lente

Vier Elementen

Wille Boudewijn  -1997 - 1997

04 - Het Schip

Dorpsstraat 570


05 - Ruggengraat

Dorpsstraat voor de St. Odulphuskerk:

Ook Assendelft heeft een monument om de bevrijding te gedenken.

Roestvrij staal op hardstenen voetplaat, ca.3 meter.

01 - Voor meer informatie zie de pagina oorlogsmonumenten.


06 - Kunstwerk

Praktijkschool "De Brug" Saenredamstraat 39. Op verzoek van de directie en administratie hebben zeven leerlingen van de schilderkring in weer en wind gewerkt aan het tot stand komen van dit kunstwerk. Ze keken uit op een eenvoudige carport / containerruimte en zijn daarom heel blij met dit resultaat. Dinsdag 20 juni 2017 legden zij de laatste hand aan dit kunstwerk.


7 - Omgevingskunst

Noorderveenweg / Parkrijklaan:  ( Het Mannetje) - 2001, Frans kalkzandsteen, ca. 4 meter, Kees Verschuren is geen beeldhouwer maar beeldbouwer. Hij maakt beelden die je niet alleen aan de buitenkant moet zien maar waar je doorheen kunt lopen. Gangenstelsels van sloophout, tempels van graniet. Waarbij het niet alleen gaat om het mooie, maar juist ook het gevoel dat je krijgt als je door zijn beeld loopt.

08 - De Poortwachter

De ’Poortwachter’ van Kor Heemsbergen heet in de volksmond de ’S van Saendelft’.  Het kunstwerk staat op de kop van de brug, komende van de Noorderveenweg naar de Waterrijklaan.  De kunstenaar liet zich inspireren door het verre oosten. Bij het werk horen ook nog vier kleinere dingetjes, te vinden aan de andere kant van de brug.  Twee ervan ziet u op de foto. Bovenin het vijf meter hoge stalen kunstwerk zit een lampje dat 70 blanke,  gestapelde glasplaatjes bovenin de punt verlicht.


09 - Eenmansmuseum

Luwte: Het ’Eenmansmuseum’ van beeldend kunstenaar Pjotr Müller is opgebouwd uit ruwe kalksteenblokken.  Het gebouwtje is 8 meter breed, 4 meter diep en 3,5 meter hoog.  Het is volgens de maker ’een weergave van opeenstapeling van basisvormgeving binnen de Vinexlocaties’.  ,,Als je erin staat word je onderdeel van het kunstwerk en kun je een deel van Saendelft aanschouwen. ’’  Doordat het kunstwerk niet meer  aan de eisen van de bewoners voldeed, heeft de gemeente Zaanstad het kunstwerk in 2009 verwijderd. Een klein deel is blijven staan.


10 - Sculptuur

Het kunstwerk is te vinden op een eilandje in het water langs de Vrije Heerlijkheid. Kunstenaar Rudi van de Wint (1942), 2001, cortènstaal en licht, ca.10 meter. Op een schiereiland in een nieuw aangelegd meertje staat de toren van Rudi van de Wint. Een vierkante trechtertoren met vier poorten. Hoog en slank. Ronde gaten in de roestbruine wanden. Een geheimzinnig bouwwerk zonder functie in een woonwijk. Het beeld vormt het middelpunt van een grote gevormd door water, weg en bebouwing. Deze staalsoort heet cortènstaal. De roestlaag die aan de buitenkant ontstaat beschermt het onderliggende staal. Het is dus niet als bij gewoon staal dat de roest doorgaat naar binnen. Veel mensen moeten bij roest denken aan afval! Kunstenaars kiezen cortènstaal juist omdat ze de oranjebruine roestlaag zo mooi vinden, als fluweel. ’De Kelk’ van Rudy van de Wint heet ’De Vaas’ in de volksmond. 


11 - Getijdenpark

Weideland: Het Getijdenpark van Paul de Kort is een kunstwerk en ook een speeltuin met glijbaan, schommels, klimrek en voetbaldoeltjes. Op een ovaal paadje rondom vind je de 13 tekens van de dierenriem, uitgezet volgens het astronomische patroon.  Bitmap Bitmap Het klimrek fungeert, samen met een tekening op de vloer, als zonnewijzer.  het kunstwerk is ook een kompas en je kunt zien in welke fase de maan staat.  

De blauwe golven in de getijdenstip worden bij springtij verlicht met wit licht, waardoor de golven extra sterk tekenen.  Bij doodtij worden de golven aangelicht met blauw licht waardoor ze afgezwakt worden.  Volgens de maker herinnert het kunstwerk aan de rol die de astronomie altijd in onze samenleving heeft gespeeld.  Het Getijdenpark is te vinden in het grasland langs het Weideland.


12 - Buurtvlonder

Woensdag 2 november 2011  onthulde de wethouder Leny Vissers-Koopman van cultuur het project Buurtvlonder op de speel as bij het Olympuspark in Saendelft.  De buurtvlonder is een kunstwerk van Karin Daan.


13 - Paard van Saendelft

In Saendelft  aan het Tulpenburgh staat dit kunstwerk. Twee paarden in het ziver. De maker is Alphons ter Avest.  (Hengelo ,1960)  Een "paard van zilver" (b 200xl 340xh 470) staat in het wapen en op de vlag van Assendelft. De oorsprong van dit wapen is een wapenlegende van Guilelmus Hermanus Goudamus: De oorspronkelijke bewoners van Assendelft schrokken toen zij een exotisch wit beest zagen dat wel uit een heel ver onbekend land zou moeten komen. Zij doodden het paard uit angst voor wat het zou kunnen aanrichten, maar ze waren tegelijkertijd zo in de ban van dit bijzondere dier dat ze het voor altijd als teken meedroegen.'  Het kunstwerk is een verwijzing Haar deze legende. In de groene ovaal staat op zeewaterniveau - dat is hier ongeveer 230 cm boven het maaiveld - een groot paard van aluminium. Hoog en onbereikbaar staat hij daar als het ware op zijn eigen spiegelbeeld. Als een boodschapper van het onbekende draagt hij een klokje als bit in zijn bek. Een donkerbruin paard staat half ingegraven in de moerassige grond. De plaatsing van de twee paarden ten opzichte van elkaar maakt het verschil tussen land- en zeeniveau in Assendelft zichtbaar. De paarden zijn niet alleen een kunstwerk, maar er kan ook op en om de paarden gespeeld worden. In de toekomst wordt op de tweede helft van de ovaal een bosje aangeplant van meerstammige berken - Witte Wieven genoemd - dat bedoeld is als een speelbos: een mystiek bos.


                                               Kijk hieronder alle kunstwerken in Assendelft