063 - Czaar Peterhuisje

Krimp

Aan de achterzijde in de tuin staan twee beelden.


064 - Kunstwerk op een doek

Krimp -KPN gebouw 

Doekkunstwerk van Gracia Khouw.


065 - Portret van Menschikoff

Midden van de Menschikoffstraat. Reinier den Adel (1950), 1985, steen en keramische beton, 2.50 meter.  Nóg een beeld als gedenkteken, net als dat van Czaar Peter (1.1). Het stelt Menschikoff voor, een Rus die als raadgever met Czaar Peter mee naar Holland kwam in de zeventiende eeuw. Reden om hem met een monument te eren.


066 - Achterschip van Czaar Peter

Sacharovplein aan de Czarinastraat. Henk Dil (1937-1993), 1985, beton ,staal en metaal, ca. 3 meter.

Het is trouwens geen deel van een echte boot, want heb jij wel eens een sloep gezien met zulke kieren tussen de planken?

Dit is óók een monument. Vlakbij deze plek zijn enkele scheepswerven geweest.

 


067 - "Drie figuren in strijd"

Czaar Peterstraat Russische Buurt beeld "Drie figuren in strijd", 1985, steen en natuursteen, 1.80 meter hoog, beeldend kunstenaar Gerrit Graas. Het beeld is niet gegoten maar uitgehakt, ofwel uitgehouwen. De titel is "Drie figuren in strijd", maar het is blijkbaar een rustige ruzie want de drie staan dicht tegen elkaar aan, zonder beweging. Als een compact blok. Zo sta je in het echt nooit; meestal bewaar je afstand tot elkaar. Ze staan met hun rug naar buiten. Wij hebben er blijkbaar niets mee te maken. De drie mensen zijn hoekig weergegeven. Ze hebben lange mantels aan en een draagt een kap. Allerlei details zoals neus, mond ogen zie je niet. De buitenkant, de huid, is op een heel bijzondere manier afgewerkt. Met een speciale beeldhouwerbeitel heeft de kunstenaar er groeven in gemaakt. Zo kun je zien welke kant hij op gehakt heeft. Het werk van Graas vertoont enige gelijkenis met de monumentale bouwplastiek van de Amsterdamse School, de beweging waar Jan Bronner en Theo van Reijn uit voort kwamen.


068 - Tolstoi

Midden in de Tolstoistraat. Jean Baptist de Winter (1929-1985), 1985, metaal en brons, ca. 2  meter. Tolstoi is een beroemd Russisch schrijver. Er is niet alleen een straat in Zaandam naar hem vernoemd, maar je ziet hier ook een beeld van hem. Het is net zo groot als een levend mens, maar moet je eens kijken naar zijn armen en benen. Ga er maar eens naast staan, dan zie je dat het best. Hij staat zo maar op straat, op een heel klein voetplaatje. Vanuit de verte lijkt hij wel echt. Zijn armen hangen langs zijn zij. Je ziet nergens aan dat hij schrijver is; je moet het weten. Het beeld is gemaakt van brons. Eerst moet je met de hand van zachte klei of boet­seerwas een 'model' maken. Daarvan kun je dan een afgietsel in brons laten maken. Brons roest niet en is erg taai. Bronzen beelden kunnen goed tegen regen, wind, zon, uitlaatgassen, vuil en stof.


069 - De Morgenrit

Zaandam - Gedempte  Gracht -  Het beeldje "De Morgenrit" gemaakt door Eric Claus in 1970.  

Is in oktober 2011 verwijderd wegens herinrichting van de Gedempte Gracht.

Op 4 april 2016 is het kunstwerk is weer teruggeplaatst op de Gedempte Gracht voor C & A


070 - Potplant

Zaandam - Ankersmitplein - "Potplant" van  Huub Kortekaas 1983.

Het kunstwerk is een geschenk van Albert Heijn.

Het is toen onthuld door de toenmalige burgemeester Arie Lems van Zaanstad.

Wegens het Inverdan is het in 2011 verwijderd van het Ankersmidplein.

Op 4 april 2016 is het kunstwerk is weer teruggeplaatst  op het Ankersmitplein bij de Primark.