Rating: 3.3333333333333 sterren
3 stemmen

01 - Zonder titel (zitelementen)

Verzorgingshuis aan de Hoogstraat "Parkzicht". Hannie Poelmeijer (1936) en Leo Poelmeijer (1934), 1999, kunstmortel en polyester, ca. 0.5 meter. Hannie Poelmeijer is keramiste; zij werkt met klei. Leo is vooral bekend om zijn stevige schilderijen van landschappen. Samen hebben ze een serie betonnen elementen gemaakt voor het zorgcentrum. Een strak vierkant blok met een golf er doorheen. De golf als een plakje met één ruwe kant. Het blok stelt het gebouw voor. De golf stelt de Zaan voor. Rond tegen vierkant; ruw tegen glad; kleur tegen witgrijs. Kunst om op te zitten. Gegoten in beton. In een mal. Lichtgrijs met een kleurtje. Ze liggen verspreid langs het pad dat dwars door het gebouw heen loopt.  Als gestrooid snoepgoed.


02 - Verzetsmonument

Koogerpark aan de kant van de Hoogstraat: R. Theunissen, 1947, steen, ca. 2 meter. Een monument richt je op om mensen ergens aan te herinneren. Aan een belangrijk iemand bijvoorbeeld of aan een dappere daad. Dit kunstwerk tegen deze bakstenen muur is gemaakt om de dood van elf mensen uit het verzet in de Tweede Wereldoorlog te gedenken. Hun namen staan ernaast. Je ziet ze niet afgebeeld; alleen hun benen steken onder de vlag uit. Daarmee wil de kunstenaar uitdrukken dat de strijders niet voor hun eigen hachje vochten, maar voor de bevrijding van Nederland (de vlag).  15 - Voor meer info zie de pagina oorlogsmonumenten.


03 - Zonnewijzer

Hoogstraat 

Parkzicht  


04 - Vrouw met stola

Koogerpark - Pieter d'Hont (1917- 1997), 1979, brons, ca. 1.5 meter. Parmantig staat ze daar in het groen, de deftige dame met stola. Een stola is een soort sjaal die zo groot is dat je hem ook als omslagdoek kunt gebruiken. Alleen rijke mensen droegen een stola; die hoefden immers niet te werken. Ze kijkt streng, haar hoofd geheven en wijst op haar tasje. Ze ziet eruit gewend te zijn om gehoorzaamd te worden. Ze lijkt wel levensecht, maar als je beter kijkt is ze dat niet. Haar hoofd is héél klein, haar schoudertjes wel erg smal. De huid van het beeld, de buitenkant, is in het gezicht wat gladder en in de rok wat gebobbeld. Het is het resultaat van stukjes boetseerwas opplakken en een beetje plat slaan. Je weet, een geboetseerd beeld draagt de sporen van de maker. De afwerking van een bronzen beeld, het patineren, kan in verschillende kleuren. Hier is voor groenig gekozen.


05 - Veulen

Koogerpark - Louis Paul (1947), ca.1975, brons, ca. 0.5 meter. Louis Paul heeft meer bronzen beelden in de Zaanstreek staan. Meestal mens- en diervormen. Dit ranke veulentje staat hoog op een zeskantig voetstuk. Hij rekt zich uit, benen gestrekt, hoofd en nek naar boven. Een wapperende staart en huppelende achterbenen. Zijn lijf gedraaid. Dit beestje staat op het punt van zijn sokkel te springen! Het beeld is gemaakt van brons. Eerst moet je met de hand van zachte klei of boetseerwas een 'model' maken. Daarvan kun je dan een afgietsel in brons laten maken. Brons roest niet en is erg taai. Bronzen beelden kunnen goed tegen regen, wind, zon, uitlaatgassen, vuil en stof. Hier is de afwerkinglaag, het patina, zwartbruin.


06 - "Zigzag"

Het Koogerpark:   Zonder titel, "Zigzag", sculptuur, 1990,

staal en glas, ca 5 meter. Kunstenaar Lidy Blauw.

De zigzaggende sculptuur van staal en neonlicht door Lidy Blauw vervaardigd ter gelegenheid van de dertigduizendste (30.000) elektriciteitsaansluiting.

Wat je ziet is door het daglicht aan voortdurende veranderingen onderhevig; het geeft beweging in tijd en ruimte, de lichtlijnen zijn zo geplaatst dat het object als het ware een dag- en een nachtkant heeft. Neergedaalde bliksemschicht, Haaks-kronkelend weerlicht, Beurtelings opgaand en aftekenend. In het woekerend bermgewas.  Het kunstwerk is  verhuisd  op 24 juni 2021 van het Olieslagerspad naar het Koogerpark.


07 - Tulpenboom

Hoogstraat / Kogersluisstraat

Tulpenboom 

07-12-84


08  - Faambeeld

Hoogstraat 18: Nadat een auto in 2012 hier uit de bocht vloog, brak het originele beeld - uit rond 1830 - in meer dan vijftig stukken. De engel met trompet, ook wel ’faambeeld’ genoemd, staat symbool voor het verspreiden van geruchten. Ze sierden vroeger tuinen van rijke koopmannen én de Koogse overtuin. ’De Faam’ kwam op de restauratietafel van Joep van Houts van Het Bouwbedrijf terecht. Hij realiseerde zich hoe bijzonder de kwaliteit van het houtsnijwerk was. Samen met de stichting Frans Mars maakte hij zich sterk om het te restaureren en in het Zaans Museum te krijgen. Onder voorwaarde dat een replica op de oorspronkelijke plek zou worden geplaatst, wat donderdag  (21-01-2016) is voltooid. Ook in kralentuin op de Zaanse Schans staat ook een replica. (Zaandam 056)


09 - Zonder titel

School Coogh-Saendijck Raadhuisstraat 57, het kunstwerk bestaat uit diverse delen aan de buitengevel en de speelplaats ,Frans Room (1939), 1986, geschilderd hout, verschillende formaten. Is dit een schilderij of een beeld?  Dat doet er eigenlijk niet zoveel toe. Een gewoon, rechthoekig schilderij trekt zich meestal niet zo veel aan van de omgeving waar het hangt. Dit is meer een schilderij met een wel héél bijzondere vorm. Een grote flauwe boog in vier lijnen. De bovenste is het langst, de onderste het kortst. Vier verschillend kleuren met wit. Het breekt de donkere gevel van de gymzaal een beetje. Om de hoek zie je nog meer gekleurde vormen.


10 - Muurschildering

Sportlaan

Muurschildering

11 - Beelden

Raadhuisstraat 

Voormalig gemeentehuis


12 - Stoeltjes

Stoelen op het plein voor de Nederlands Hervormde kerk, bij het Coentunnelviaduct over de Raadhuisstraat en de Zaan. Op de achtergrond Woudt de fietsen- en speelgoedzaak. Doorkijkje naar het voormalige gemeentehuis van Koog aan de Zaan. Onder het viaduct stonden de huizen van M.J. Deijle, Dirkzwager en Hellema, die werden voor het viaduct gesloopt. Het viaduct doorsnijdt Koog aan de Zaan, hier onder stond aan de Zaankant het beeld "Vleugels" ("Victory) van Luciën den Arend. In 1987 werden de vleugels geplaatst en in circa 2000 verwijderd. Door medewerking van de toenmalige burgemeester van Zaanstad. Het kunstwerk is inmiddels vernietigd.


13 - Papegaai

Discus Rentenaar
Raadhuisstraat 43

 

Door een

hevige storm

in 2021 is

de papegaai

uit gevlogen.

14 - Pourquoi

Hoek Breestraat / Verzetstraat: Slavomir Miletic (1930), 1964, beton, ca. 3 meter. In de Zaanstreek vind je vrij veel beelden van beton. Een betonnen beeld kun je op een paar manieren maken. Je kunt het gieten in een mal, zoals de beelden van Hannie en Leo Poelmeijer. Je kunt erin hakken als het hard is, zoals in marmer. Maar je kunt het ook verwerken als gipsverband. Ook als je geen Frans spreekt begrijp je wel wat de titel betekent: 'Waarom'? De man heft vertwijfeld zijn handen ten hemel, hulpeloos in zijn naaktheid. Ondanks zijn krachtig voorkomen! Een groot hoofd, een hoekige kaaklijn, vastberaden blik, stevige armen, grote handen en voeten. Stoer. Krachtig. Een reus. Kenmerkend voor de beeldhouwer Miletic, die ook 'De Houtwerker'  heeft gemaakt. Een eerbetoon aan de gewone man. Standbeelden van hoge heren zijn er immers al genoeg, dacht hij. Dit beeld heeft hij later gemaakt. Misschien wel omdat het met 'De Houtwerker'  helemaal mis ging.


 

15 - Beeldje

Breestraat 80 

 

16 - Muurschildering

Breestraat 

Troelstraplein

Robert Sebas


17 - Beeld

Boschjesstraat

School de Piramide

Sint Leonardus


18 - De boom

Schipperslaan 15 -Machinefabriek  Royal Duyvis Wiener.

Voor de deur van kantoor  staat de boom.

Geschonken door Stichting  Ir. P.M. Duyvis. Van kunstenaar Piet Warffemius. 

Vanaf 2012 was deze rood van kleur, is inmiddels van kleur veranderd, nu is de boom blauw.


19 - Kolommen voor de winkels

Raadhuisstraat Hoek Verzetstraat. A8 Locatie onder viaduct, kunstwerk "Zaanzang" op plein  onder de A8, mei 2006. Het kunstwerk bestaat uit een aantal met elkaar samenhangende delen. Vier brede kolommen van het viaduct worden ommanteld met roestvast stalen platen, waarin een tekst is uitgespaard, die gaat over Koog aan de Zaan. De teksten zijn geschreven door dichter Arie van den Berg. De monumentaal gezette woorden zijn zonder spatiëring aangebracht, waardoor de vierentwintig uur per dag verlichte letters een sterk autonoom karakter bezitten. De tekst krijgt van binnenuit verlichting en geluid. De kunstpilaren geven bij avond licht. "Zaanzang" won uit 600 inzendingen de European Prize for Urban Public Space, georganiseerd door het Centre de Cultura Contemporania de Barcelona in samenwerking met onder meer het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam. Kunstenaar Marc Ruygrok (1953) werkt graag in de openbare ruimte, omdat het leven zich daar afspeelt en niet in het museum. Hij is bekend van zijn taal-sculpturen - letters, woorden en korte zinnen - in de openbare ruimte. Kenmerkend is zijn voorkeur voor elementaire geometrische vormen: cirkels, vierkanten, bollen en kubussen.


20 - Muurschildering - MH17

Graffiti  onder het viaduct van de A8 bij de Verzetstraat.

Bewoners lagen er  bloemen. Het kunstwerk werd gemaakt Dave Bart.

Dit naar aanleiding van de vliegtuigramp van Donderdag 17 juli 2014 in de Oekraïne.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines.

Hierbij kwamen 298 passagiers  om het leven , waarvan 196 Nederlanders.

Woensdag 23 juli was er de nationale rouwdag in Nederland.

Voor de nabestaande was er op 10 November een nationale rouwdag in de Rai te Amsterdam.

Deze graffiti is inmiddels vervangen. Regelmatig zijn er wijzigingen


21 - Graffiti

Verzetstraat - onder het viaduct Graffiti

Deze graffiti is inmiddels vervangen.

Regelmatig zijn er wijzigingen.


22 - Muurkunstwerk

Pinkstraat 2 


23  - Billiken

Zuideinde 43 -  Billiken aan de muur bij garage Booij.

De gevel komt uit Leiden en is ontworpen door de bekende architect H.J. Jesse (1860-1943) voor LATO, een Leidse Autogarage. Toen het pand in Leiden moest worden gesloopt, werd de fraaie voorgevel in 1919 overgebracht naar het Zuideinde te Koog aan de Zaan.

De verklaring van het beeldje is: Het beeldje zittend op zijn billekens werd herkend door iemand van de automascottes, welke in hun begin jaren vooral de functie van een geluksamulet hadden. Het geluksmannetje "Billiken" genaamd vindt zijn oorsprong in het Chinees boedhisme, en is omstreeks 1908 naar Amerika overgewaaid waar deze een trend werd. Billiken = onder andere mascotte, amulet, geluk aanbrengend voorwerp, gelukbrenger, gelukspop enz.


24  - Lijntekening

Zuidende 74:  het voormalige Honigfabriek.

De Lijntekening  is gemaakt door J.C. Datthijn.

Het kunstwerk is wegens de bouwwerkzaamheden verwijderd.

Deze wordt bij oplevering van de bouwwerkzaamheden weer vakkundig gemonteerd aan de gevel.

Voor het gebouw waren er drie graffitiwerken, door de bouwwerkzaamheden zijn deze er niet meer.


25 - Beeld

Wezelstraat

Zwembad / Zaangolf 

26 - Bankje

Molenwerf 

winkelcentrum 

Betonnen bankje


27 -  Dansend paartje

Plein Winkelcentrum Westerkoog: Paulus Reinhard, 1978, brons, ca. 1.75 meter. Dansend Paartje' heeft Paulus Reinhard dit beeld genoemd. Het is anders een stijf dansje met de vier benen of poten strak naast elkaar. Een paartje is het wel. De lange nekken draaien om elkaar en de koppen zitten zelfs tegen elkaar aan. Zijn het baltsende vogels met hun veren uitgespreid om mooier te lijken? Raak. Dit beeld verwijst naar de tijd voordat het winkelcentrum gebouwd was. Toen was het weiland, moeras, riet en water; een paradijs voor vogels.  Het is een eenvoudig beeld maar uitgekiend van vorm. Moet je eens kijken hoe het licht valt op de 'veren'. Dat verschil tussen licht en schaduw. Het draaien van de hoekige vormen. Verliefde robotvogels.  Het gaat er sommige kunstenaars om een mooi beeld te maken dat niet persé ergens op hoeft te lijken. Een mooie stapeling, een mooi ritme, een mooie compositie vinden ze belangrijker. Dat geeft ze natuurlijk wat meer vrijheid, maar betekent niet dat ze maar kunnen aanrommelen.


28 - Kunstwerk

Voetgangerstunneltje bij station Koog a/d Zaan  Fleurige vissen van kunstenaar Debby van Zon. Prachtige vissen, origineel, vrolijke kleuren en leuke vondsten verwerkt in de afbeeldingen. Gemaakt op metalen ondergrond. Op 29 maart 2021 geplaatst. De moeite waard om te bezoeken. Des te langer je kijkt (passeren wel constant fietsers en scooters die over hellingbaan van of naar Westerkoog gaan), des te leuker wordt het kunstwerk. Nu maar hopen dat vernielzucht of zinloze graffiti deze aanwinst voorbij gaat. Veel kijkplezier.


                             Kijk hieronder alle kunstwerken in Koog aan de Zaan