Rating: 3.3333333333333 sterren
3 stemmen

01 - Zonder titel (zitelementen)

Verzorgingshuis aan de Hoogstraat "Parkzicht". Hannie Poelmeijer (1936) en Leo Poelmeijer (1934), 1999, kunstmortel en polyester, ca. 0.5 meter. Hannie Poelmeijer is keramiste; zij werkt met klei. Leo is vooral bekend om zijn stevige schilderijen van landschappen. Samen hebben ze een serie betonnen elementen gemaakt voor het zorgcentrum. Een strak vierkant blok met een golf er doorheen. De golf als een plakje met één ruwe kant. Het blok stelt het gebouw voor. De golf stelt de Zaan voor. Rond tegen vierkant; ruw tegen glad; kleur tegen witgrijs. Kunst om op te zitten. Gegoten in beton. In een mal. Lichtgrijs met een kleurtje. Ze liggen verspreid langs het pad dat dwars door het gebouw heen loopt.  Als gestrooid snoepgoed.


02 - Verzetsmonument

Koogerpark aan de kant van de Hoogstraat: R. Theunissen, 1947, steen, ca. 2 meter. Een monument richt je op om mensen ergens aan te herinneren. Aan een belangrijk iemand bijvoorbeeld of aan een dappere daad. Dit kunstwerk tegen deze bakstenen muur is gemaakt om de dood van elf mensen uit het verzet in de Tweede Wereldoorlog te gedenken. Hun namen staan ernaast. Je ziet ze niet afgebeeld; alleen hun benen steken onder de vlag uit. Daarmee wil de kunstenaar uitdrukken dat de strijders niet voor hun eigen hachje vochten, maar voor de bevrijding van Nederland (de vlag).  15 - Voor meer info zie de pagina oorlogsmonumenten.


03 - Zonnewijzer

Hoogstraat 

Parkzicht  


04 - Vrouw met stola

Koogerpark - Pieter d'Hont (1917- 1997), 1979, brons, ca. 1.5 meter. Parmantig staat ze daar in het groen, de deftige dame met stola. Een stola is een soort sjaal die zo groot is dat je hem ook als omslagdoek kunt gebruiken. Alleen rijke mensen droegen een stola; die hoefden immers niet te werken. Ze kijkt streng, haar hoofd geheven en wijst op haar tasje. Ze ziet eruit gewend te zijn om gehoorzaamd te worden. Ze lijkt wel levensecht, maar als je beter kijkt is ze dat niet. Haar hoofd is héél klein, haar schoudertjes wel erg smal. De huid van het beeld, de buitenkant, is in het gezicht wat gladder en in de rok wat gebobbeld. Het is het resultaat van stukjes boetseerwas opplakken en een beetje plat slaan. Je weet, een geboetseerd beeld draagt de sporen van de maker. De afwerking van een bronzen beeld, het patineren, kan in verschillende kleuren. Hier is voor groenig gekozen.


05 - Veulen

Koogerpark - Louis Paul (1947), ca.1975, brons, ca. 0.5 meter. Louis Paul heeft meer bronzen beelden in de Zaanstreek staan. Meestal mens- en diervormen. Dit ranke veulentje staat hoog op een zeskantig voetstuk. Hij rekt zich uit, benen gestrekt, hoofd en nek naar boven. Een wapperende staart en huppelende achterbenen. Zijn lijf gedraaid. Dit beestje staat op het punt van zijn sokkel te springen! Het beeld is gemaakt van brons. Eerst moet je met de hand van zachte klei of boetseerwas een 'model' maken. Daarvan kun je dan een afgietsel in brons laten maken. Brons roest niet en is erg taai. Bronzen beelden kunnen goed tegen regen, wind, zon, uitlaatgassen, vuil en stof. Hier is de afwerkinglaag, het patina, zwartbruin.


06 - "Zigzag"

Het Koogerpark:   Zonder titel, "Zigzag", sculptuur, 1990,

staal en glas, ca 5 meter. Kunstenaar Lidy Blauw.

De zigzaggende sculptuur van staal en neonlicht door Lidy Blauw vervaardigd ter gelegenheid van de dertigduizendste (30.000) elektriciteitsaansluiting.

Wat je ziet is door het daglicht aan voortdurende veranderingen onderhevig; het geeft beweging in tijd en ruimte, de lichtlijnen zijn zo geplaatst dat het object als het ware een dag- en een nachtkant heeft. Neergedaalde bliksemschicht, Haaks-kronkelend weerlicht, Beurtelings opgaand en aftekenend. In het woekerend bermgewas.  Het kunstwerk is  verhuisd  op 24 juni 2021 van het Olieslagerspad naar het Koogerpark.


07 - Tulpenboom

Hoogstraat / Kogersluisstraat

Tulpenboom 

07-12-84


08  - Faambeeld

Hoogstraat 18: Nadat een auto in 2012 hier uit de bocht vloog, brak het originele beeld - uit rond 1830 - in meer dan vijftig stukken. De engel met trompet, ook wel ’faambeeld’ genoemd, staat symbool voor het verspreiden van geruchten. Ze sierden vroeger tuinen van rijke koopmannen én de Koogse overtuin. ’De Faam’ kwam op de restauratietafel van Joep van Houts van Het Bouwbedrijf terecht. Hij realiseerde zich hoe bijzonder de kwaliteit van het houtsnijwerk was. Samen met de stichting Frans Mars maakte hij zich sterk om het te restaureren en in het Zaans Museum te krijgen. Onder voorwaarde dat een replica op de oorspronkelijke plek zou worden geplaatst, wat donderdag  (21-01-2016) is voltooid. Ook in kralentuin op de Zaanse Schans staat ook een replica. (Zaandam 056)


09 - Zonder titel

School Coogh-Saendijck Raadhuisstraat 57, het kunstwerk bestaat uit diverse delen aan de buitengevel en de speelplaats ,Frans Room (1939), 1986, geschilderd hout, verschillende formaten. Is dit een schilderij of een beeld?  Dat doet er eigenlijk niet zoveel toe. Een gewoon, rechthoekig schilderij trekt zich meestal niet zo veel aan van de omgeving waar het hangt. Dit is meer een schilderij met een wel héél bijzondere vorm. Een grote flauwe boog in vier lijnen. De bovenste is het langst, de onderste het kortst. Vier verschillend kleuren met wit. Het breekt de donkere gevel van de gymzaal een beetje. Om de hoek zie je nog meer gekleurde vormen.


10 - Muurschildering

Sportlaan

Muurschildering

11 - Beelden

Raadhuisstraat 

Voormalig gemeentehuis


12 - Stoeltjes

Stoelen op het plein voor de Nederlands Hervormde kerk, bij het Coentunnelviaduct over de Raadhuisstraat en de Zaan. Op de achtergrond Woudt de fietsen- en speelgoedzaak. Doorkijkje naar het voormalige gemeentehuis van Koog aan de Zaan. Onder het viaduct stonden de huizen van M.J. Deijle, Dirkzwager en Hellema, die werden voor het viaduct gesloopt. Het viaduct doorsnijdt Koog aan de Zaan, hier onder stond aan de Zaankant het beeld "Vleugels" ("Victory) van Luciën den Arend. In 1987 werden de vleugels geplaatst en in circa 2000 verwijderd. Door medewerking van de toenmalige burgemeester van Zaanstad. Het kunstwerk is inmiddels vernietigd.


13 - Papegaai

Discus Rentenaar
Raadhuisstraat 43

 

Door een

hevige storm

in 2021 is

de papegaai

uit gevlogen.