01 - Schaatsbanken

De Burger IJsclub Lambert Melisz heeft  wegens het 100 jarig bestaan schaatsbanken laten maken. De schaatsenbanken zijn gemaakt door Bouke Koopman van Aannemersbedrijf Koningsstijl. Dit samen met de vrijwilligers van de Burger IJsclub Lambert Melisz die de twee schaatsbanken plaatsten. 

De twee Lariks balken die gebruikt  zijn voor  de  schaatsbanken, zijn  gezaagd  bij Houtzaagmolen  "Het  Jonge Schaap"  op de  Zaanse Schans. 

Eén van de banken staat in de Kerkbuurt voor ’t Regt Huys en de ander bij de Burger IJsclub Lambert Melisz, Zuideinde 160.


02 - Godin

J.J.Allansstraat 

In de tuin bij de Weelbrug 

Godin van het Landschap

03 - Monument voor Chris Jansen 

J.J. Allansstraat hoek Watermolenstraat.  

Een monument; een portret van Chris Jansen in brons gegoten.  1918 - 1961


04 - Monument voor Willem Jansen

J.J. Allansstraat hoek Watermolenstraat: Slavomir Miletic (1930), 1963, steen en brons, ca. 1.5 meter. Een monument zoals je ze kent. Een portret van Willem Jansen in brons gegoten. Herkenbaar en krachtig weergegeven. Een stoere blik, stevige kin met baard, duidelijke jukbenen en dikke wenkbrauwen. Willem Jansen is niet afgebeeld als twijfelaar! Zijn kop staat op een voetstuk van natuursteen, een grote kei die onbewerkt is. Het lijkt wel een lichaam. Het beeld is gemaakt van brons. Eerst moet je met de hand van zachte klei of boetseerwas een 'model' maken. Daarvan kun je dan een afgietsel in brons laten maken. Brons roest niet en is erg taai. Bronzen beelden kunnen goed tegen regen, wind, zon, uitlaatgassen, vuil en stof.


05 - Lambert Melisz

Lambert Meliszstraat: Lambert Melisz vluchtte schaatsend december 1574, met zijn moeder in de draag-slee (Berrie), voor de Spaanse troepen die in de Tachtigjarige oorlog oprukten vanuit Assendelft en Westzaan aanvielen. Hij trok haar voort over het ijs, de Spanjaarden die hem onderschepten waren onder de indruk van zijn moederliefde, dat zij aan beiden doorgang verleenden. Uiteindelijk bereikten zoon en moeder Hoorn, zo zegt het verhaal. Het wordt niet betwijfeld dat een Westzaner deze tocht met zijn moeder volbracht, maar wel dat hij Lambert Melisz heette. In oude bronnen werd de Westzaner "Herder" genoemd.

Later zou een inwoner van Hoorn die Lambert Melisz heette zich Herders heldendaad hebben toegeëigend. Hij claimde de held te zijn geweest en werd geloofd. Ter nagedachtenis liet hij in de Westerpoort van Hoorn een gedenksteen metselen met zijn naam en onder meer de regel: "Soo blijft een Edel Kind syn ouders trouw in Noot". (Uit blad "Zaanbreed", januari 2009) In Westzaan zijn een ijsclub, een straat en een bejaardenhuis vernoemd naar "Lambert Melisz". In het Westfries Museum in Hoorn bevinden zich enkele schilderijen van Lambert Melisz . Het beeldje is eigendom van OBM verzekeringen - het is geplaatst ca 2002 en de kunstenaar is Ria Hotting.


06 - Beeld

Lambert Meliszstraat

Achter het Verzorgingshuis

Mensen onderweg 

Gerard van der Leeden  - 1971


07 - De Kroisduiker

Burgmeester Ferfstraat: - Sculptuur - Beeld  de Kikker - "De Kroisduiker", is ook de bijnaam van de Westzaners. 

De Kunstenaar is Nico Betjes uit Beverwijk. Het beeld was een geschenk van aannemer J. de Nijs aan gemeente

Westzaan ter gelegenheid van de oplevering van de woningen plan Westzaan-Oost op 21 december 1973.


   08 - Beeldje

    Middel 65 

09 - Kikkerbeest

Voorbij Middel 102 - Het Kikkerbeest  (Kroosduiker) is opgebouwd  uit losse balken, deze is door een Finsekunstenaar vervaardigd. Het kunstwerk is cadeau  gedaan aan de firma Rote nu Pont -Meyer. Het is door een actie in bruikleen gegeven aan de Westzaanse Gemeenschap. De bedoeling is dat het kunstwerk weer wordt terug geplaatst naar de omgeving  van de nieuwbouw waar voor heen Rote was gevestigt. Het zou ook een goed idee kunnen zijn om de kikker midden op de rotonde bij de Westzanerweg te plaatsen.


                                         Kijk hieronder alle kunstwerken in Westzaan