01 - Doek Zaanse Schans

Zaandijk: Provincialeweg / hoek Guisweg.  Banier Zaanse Schans. Net het verwijderen van drie grote doeken onthulden de wethouders Rob Monen (Oostzaan), Frans Saelman (Wormerland) en Hans Luiten (Zaanstad), in april 2008 een reuzenbanier van de Zaanse Schans. Daarbij symboliseerden het drietal gelijktijdig de start van het nieuwe toeristische seizoen van de Zaanstreek. Door samenwerking van de gemeenten wil men de krachten bundelen om meer toeristen naar de Zaanstreek te trekken. Nu al komen er een miljoen op jaarbasis maar verder dan de Zaanse Schans komen die niet, terwijl de streek zoveel moois te bieden heeft, zoals industrieel cultureel erfgoed, wandel- en fietsroutes, varen door de veenweidegebieden en meer.

Het bovenste doek is vanaf Maart 2022.


02 - Moeder met twee kinderen

In Memory: LIEVE  HENDRIK nooit meer samen zijn,

zo onverwachts zijn we je verloren.

Door een verkeersongeluk om het leven gekomen.

Het beeld is gemaakt door Jet Alenburg van Werkplaats John en Jet.

Het beeld en een bordje staat en hangt bij de spoorbomen bij Zaandijk.


03 - De beeldentuin

Lagedijk 39 voor het Weefhuis : De vijf zandstenen beelden op hardstenen voetstukken in de Beeldentuin stellen voor Bacchus, Morgen, Middag, Avond en Nacht. Door de Zaandijkse koopman Claas Adriaansz Honig werden de beelden op een veiling in Zaandam zijn gekocht. De beelden stellen ook  Bacchus, Ochtend, Avond, Middag en Nacht voor. Ze komen uit de Tuin van Vermaak bij het Huis van Polanen in Halfweg,  het eerste huis daar.  En verhuisden in oktober 1804 naar de tuin van Grietje Jans Haremaker.  In 1804 liet Honig de beelden naar Zaandijk overbrengen.  De Beeldentuin is altijd een 'Zaans pronkjuweel' gebleven, zowel in de lente (links boven), zomer (rechts boven), winter (rechts onder) als herfst (links onder).  Ze werden vervaardigd in een Italiaanse Steenhouwerij.


04 - Oudheidkamer

Lagedijk 80 

Oudheidkamer

05 - Zonnewijzer

Boschstraat 1

(t.o. Lagedijk 50)


06 - Machine

Machine uit oude fabriek in de tuin van AAK KARLSHAMNS

aan de  Kreeftstraat.  


07 - Van licht naar donker

Blaasbalgstraat

Bij het tunneltje 

08 - Levensboom

Elvis Preslystraat


09 - Een diagonaal en een piramide

Voorheen  de vijver gemeentehuis Bannehof :  De sloot bij de Elvis Preslystraat.

Valentijn van der Heide (1952), 1991, roestvrij staal, Valentijn van der Heide werkt met staal en maakt zijn beelden meestal zelf. Altijd abstract. Vaak vormen uit de wiskunde: driehoek, piramide, kegel, vlak. Niet gewoon boven op elkaar gestapeld maar meestal gedraaid, zodat een driehoek aan de voorkant er van de zijkant als een cirkel lijkt. 

In 2012 is het oude gemeentehuis gesloopt.  Het kunstwerk is wegens de bouwwerkzaamheden  verwijderd.  

Het komt  straks in de waterpartij van de nieuwe wijk "De Bannehoven" .


10 - De ontmoeting

John Lennonplein bij het gemeentehuis: Bas Lugthart (1955) en Maree Blok (1959), 1998, roestvrij staal, giethars en licht, ca. 4.5 meter. Al aan het materiaal kun je zien dat dit beeld nog niet zo oud is: halfdoorzichtig polyester, hetzelfde spul waarvan je boten, surfplanken en allerlei andere artikelen kunt maken. Ziet er niet zo 'duur' uit als brons of marmer.  Twee mensen, kaal als etalagepoppen, hun armen strak tegen hun lijf, staan elk in een diamantvormige kooi tegenover elkaar aan het water. Ze kijken naar elkaar. De ontmoeting. Maar ze staan roerloos. Alsof ze bevroren zijn. Alsof de kunstenaars willen uitdrukken dat elk mens in zijn eigen wereldje zit opgesloten en niet in staat zijn om elkaar te ontmoeten. Zou dat door dit beeld beter worden, denk je?   Je moet trouwens ook  's avonds een keertje gaan kijken. Dan gloeien de beelden of ze energie uitstralen.


11 - Onomwonden

Verpleeg-/ verzorgingshuis Guisveld bij de achterkant aan de George Gerschwinstraat: Ellen Faber (1961) 1999, structuurbeton en steigerpijp, ca. 5,5 meter, (foto: Ellen Faber). Meestal koopt iemand een beeld of laat het maken. Maar dit is gewonnen via een televisieshow! Het materiaal was door bouwbedrijven beschikbaar gesteld. Voorwaarde was dat de kunstenaar het materiaal anders zou gebruiken dan in de bouw. Dat is wel gelukt. Een soort trappiramide is het geworden met een betonnen ei dat door metalen stempels gedragen wordt. Een herkenningspunt. Het beton is ter plekke gestort.


12 - Mozaïek

Rooswijkplein 10

Evangelische Basisschool  "Het schatrijk"

Het Mozaïek is in 2015 gemaakt door Chris Kattenberg.


13 -  De appels der Hesperiden

Binnenplaats Gemeentehuis Bannehof 1: Nic Jonk (1928 – 1994), 1978, brons, ca. 3 meter. Vroeger - meer dan 2000 jaar geleden - geloofden de Grieken in veel goden, halfgoden en andere wonderlijke wezens. Zo had je de god van de oorlog (Ares), van de liefde (Afrodite), van de jacht (Artemis) enz. Ze woonden met zijn allen op de Olympus, de godenberg. Zeus, de oppergod, was de baas. De Griekse mythologie (de verzameling mythen of fantasieverhalen) heeft een schat aan onderwerpen opgeleverd. Nic Jonk heeft er vaak uit geput. Van die wonderlijke wezens, titanen, cyclopen, amazones, heeft hij deze keer de Hesperiden gekozen om er een beeld over te maken. Het verhaal is prachtig. Luister. Moeder Aarde had een boom aan Hera gegeven, waaraan gouden appels groeiden. 

De Hesperiden, de 'Dochters van de Nacht', moesten ervoor zorgen. En Herakles, de Griekse held, had als opdracht om drie gouden appels te stelen.….   Een prachtig onderwerp, volkomen fantasie. Dus ideaal om er een beeld van te maken. Een vrouwenfiguur rent naast een lage dikke boom die er sprookjesachtig uitziet. Een korte ronde stam met vreemde vertakkingen die eindigen in een bol en die ongemerkt overgaan in wolkenvormen en het lichaam van de vrouw. Van één kant gezien lijkt het beeld zelfs helemaal abstract! Een werveling van ronde en bolle vormen, die elk moment van vorm lijken te kunnen veranderen. Wegens verhuizing van het gemeentehuis is het beeld in augustus 2011 verwijderd. Het  beeld is op 26-11-2012 opnieuw geplaatst op de rotonde in de John Lennonstraat.


14 - Kunstwerk

Paukenhof

Stalen kunstwerk

15 -  "Snelheid"

Guishof / Politiebureau 

"Snelheid"

door  Joop Hollanders.


16 - Recycling receiver (The running receiver)

Vijver voor Politiebureau Guishof Guisweg: Gerard Hali, 1990, staal, ca. 5 meter. Gerard Hali maakt beelden van hout en staal, die er erg technisch uitzien, als grote machines, boten of satellieten. Maar zijn satellieten werken niet en zijn boten kunnen niet varen. Alleen in zijn fantasie, waarin hij kan wegdromen, op ontdekkingsreis over zee of door de ruimte. Deze vierkante stalen constructie op rollen heeft een geheimzinnige trechter die naar de weg wijst, of naar de stad en een halfdichte doos aan de andere kant. 

Zes staken met bolletjes steken er bovenuit. Is het een boot, op rollen om zó het water in gereden te worden? Rukt de politie uit? Als je bedenkt dat de kunstenaar dit beeld speciaal voor het politiebureau heeft ontworpen, kun je misschien bedenken wat voor machine dit zou kunnen zijn. Tegenwoordig laten veel kunstenaars die met staal werken hun beelden maken door een lasser. Zelf maken ze het ontwerp, een maquette en werktekeningen. Dat heeft voor- en nadelen.


                                             Kijk hieronder alle kunstwerken in  Zaandijk